Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Hudpleiens historie

Kunnskap om hudpeleie

Siden menneskehetens begynnelse har utseende spilt en stor rolle for oss. Om bevisst eller ikkke blir vi påvirket av ytre inntrykk. Vi oppfatter andre på mange forskjellige måter. Gjennom våre sansene tar vi opp signaler av andre og reagerer  på dem om vi vil eller ikke. Dette skjer fordi vi er sosiale vesen. Vi kan bare eksistere i et samfunn av folk og evolusjonært sett er det viktigste for vår overlevelse å reprodusere.  Derfor har folk alltid prøvd å forbedre sitt ytre bilde for å fremme sjansene på et suksessfult liv.
Skjønnhetsidealer har forandret seg gjennom de forskjellige epoker i menneskehetens historie. Og folk har oppfunnet mange ulike hudpleieprodukter ved å bruke det naturen rundt dem har å by på.
Her er noen tidsavsnitt i vår historie som ved hjelp av arkeologiske funn viser oss i dag hva våre forfedre gjorde med hensyn til egenpleie og kosmetikk.

Det gamle Egypten (ca. 33000 – 350 f. Kr.)

Alle har vel hørt om Kleopatras skjønnhetsritualer at hun badet i melk og at hun var utrolig vakker. Skjönnhet betydde mye allerede på den tida og spesiell for de makthavere som sittet på toppen.

Gravfunn har vist at egypterne var kjempe oppfinnsomme når det gjaldt hudpleie. Rester av aloe vera planter ble funnet som bruktes  mest sannsynligvis for ä beskytte huden mot den tørre ørkeluften og lindre solforbrennelser.

Dronningen Nefertiti og hennes døtre har blitt begravt med en haug av forskjellige hudpleie- og kosmetikkprodukter. Pimpsten, kull og plante- og leirepigmenter ble oppdaget som peker på den store betydningen utseende hadde for det kongelige huset.

Mange krukker, skål og små beholdere inneholdt mye organisk material for å helbrede spesielle hudproblemer. Kunnskapen om naturens kraft var stor denne gangen fordi det var det eneste kilde de gamle egypterne kunne velge sine råvarene fra.

Hygiene var viktig bland de av høy status. Det forventes at folk badet hver dag. Egypterne var eksperter på å blande forskjellige eteriske oljer med hverandre og satte stor pris på at folk luktet fersk og godt.

Sand og olje blandet, dannet et kroppsskrubb for å fjerne døde hudceller og pleie huden.

Bukkehornskløver ble brukt på grunn av dens virkning mot rynker og hårtap. Allerede der pråvde folk å skru tiden tilbake og forhindre tegn av aldring.

Egypterne har muligens oppfunnet konseptet av helheltlig skjønnhet. Ytre, inre og åndelig helse ble oppfattet som tett sammenknyttet.

Man brukte trebark, insekter, virak og myrra bäde in- og utvortes i ulike kremer, tinktuer, masker og andre kosmetikkprodukter.

 

 

 

Den greske antikken (ca. 800 f. Kr – 30 e. Kr.)

Greker utviklet og forbedret mange skjånnhetsbehandlinger. Renslighet var av veldig stor betydning. Store og høy avanserte badehus ble bygd som alle i samfunnet hadde tilgang til. Mange seremonier var tilkyttet til bruk av kosmetikk og perfyme som for eksempel  lavendel- og kamilleolje. Kvinner hadde et vidt spektre av forskjellige sminkeprodukter, laget av kull, bly, jernoksid og andre mineraler å velge av.

En slags slave ble lagt av rosevann, bivoks og olivenolje eller mandelolje.

Knuste morbår bruktes for å gi leppene den ønskete røde fargen.

Honning var et populär anti-aging middel og var verdtsatt på grunn av sine helende egenskaper.

 

 

Den romerske antikken (ca. 400 f. Kr. – 500 tallet)

Folk perfeksjonerte det de grekerne og egypterne etterlot. Med hjelp av skriftlig dokumentasjon førtes kunnskap om hudpeleie videre.

Ansiktstmasker laget av linser, bygg,  lupiner, honning og fennikelfrö blandet med oljer, eddik,  gäsefett, basilikumsaft eller svovel ble brukt til å helbrede og pleie alle slags forskjellige hudtyper og problemer.

Et populær kvisemiddel var en blanding av byggmel og smør.

Romerne var kjempe kreative ved å finne nye oppskrifter til hudpleie og brukte til og med morskake og kalveavføring mot noen hudproblemer.

Jevn besøk i badehus og badestuer var fortsatt helt vanlig og av bade sosial og hygienisk viktighet. Etter at de vasket seg i oppvarmede bassenger eller et badestue besøk, masserte de hele kroppen med olivenolje som ble skrapt bort og tok med seg alt av smuss og forurensninger.

Lys hud ble foretrukket foran brun hud,  siden bare slaver eller folk av lav status jobbet ute i sol. Spesiell kvinner prøvde å forhindre eller minske solens virkning på huden.

Mange forskjellige oppskrifter hjulpet dem med å oppnå hvit og jevn hud. For eksempel har folk laget en ansiktsmake av kvernet bygg, egg, pulverisert hjortehorn, narsisser, gummi, spelt og honning som sørget antagelig for hvitere hud.

 

Middelalderen (ca. 470 – 1450)

Trenden av hvit hud trakk seg gjennom antikkens tid til i dag i noen kulturer. Folk skjønnte at det var hjelpsom å beskytte seg mot solstråler så godt som bare mulig. Arkeologiske utgravninger har oppdaget det eldste beviset på dette i Englands middelalder. En salve laget av animalsk fett,  zinkoksid og stivelse ble funnet som mest sansynligvis brukets som solkrem for å avskjerme solskinne.

I 1100 tallet utviklet Hildegard Von Bingham urtemedisinen ä dokumenterte en stor rekke av virkninger fra forskjellige planter og edelsten på huden og hele kroppen. Hun hadde tilgang til store urtehager og forsket mye på helbredelser til mange sykdommer og lidelser.

En blanding av rosmarin og hvitvin skulle føre til vakker hud. Aloe vera juice var kjent for å lindre betennelser. Jordbær forhindret rødme. Hvitløk hjulpet mot kviser. Og ruccolafrø blandet med honning renset huden. Middelaldrenes kvinner og menn hadde tilgang til mye kunnskap av naturens helenden og pleiende krefter og mye av det var knyttet til overtro og religion.

Det var et lite utvalg om hudpleiens kunnskap i menneskehetens historie. Ved å lære mer om våre forfedre kan vi få et bedre innsikt i våre moderne liv og spørre oss selv, er det vi gjør i dag virklig bedre??

 

 

Kildehenvisning:

http://rosaliegilbert.com/skincare.html

http://www.ancient-origins.net/history/swans-fat-crocodile-dung-and-ashes-snails-achieving-beauty-ancient-rome-003240

http://www.beautifulwithbrains.com/beauty-history-cosmetics-secrets-of-the-ancient-romans/

http://www.ancient-origins.net/history/bygone-beauty-and-body-origins-cosmetics-ancient-world-005539

http://barefacedtruth.com/2012/01/18/a-brief-history-of-skin-care-cosmetics-part-1-ancient-times/

http://www.annmariegianni.com/ancient-beauty-rituals/

 legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.