Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Mikroplast i hudpleie og kosmetikk – håper det smaker

hudpleie ingredienser

Hudpleie- og kosmetikkbransjen er ansvarlig for ca. 40 tonn mikroplast - i Norge.

Mikroplast er mikroskopiske partikler som ikke kan sees med det nakne øyet. Disse mineralolje baserte stoffene er et stort problem for vårt økosystem.

Tannpasta, leppestift, dusjgel, kroppsskrubb, rynkekrem, såper, maskara og mange flere produkter inneholder en betydelig mengde ørsmå plastbiter. I en flaske med omtrent 200 ml innhold kan det være opptil 250 millioner partikler.

Hver gang du dusjer, vasker ansiktet eller pusser tennene, havner mikroskopiske plastdeler i avløpet.

Ofte er de bare noen titalls nanometer store! Dermed er det ikke mulig for renseanleggene våre å fange dem opp. Til slutt havner mye av denne mikroplasten i havet og har uante negative følger for miljøet.

Hva er mikroplast?

Mikroplast er en gruppe av syntetisk fremstilte polymerer som er mindre enn 5 mm store. De er laget av utgangsstoffer fra den petrokjemiske industrien.

Det finnes to hovedgrupper av mikroplast i hudpleie og kosmetikk:

1) Plast mikroperler:

Mikroperler laget av plast er det en tenker mest på hvis det er snakk om mikroplast som et ‘problem’. Det handler om faste, uoppløselige partikler som ofte tilsettes såkalte “skyll av” produkter - som ansiktsrens, dusjgel, kroppsskrubb, sjampo eller tannkrem for å forbedre eksfolierende eller rensende virkninger.

Også sminkeprodukter som makeup, lip-gloss og neglelakk kan inneholde mikroplastperler. Uten å vite dette påfører tusenvis av mennesker hver dag milliarder av ørsmå plastdeler på ansiktet og hele kroppen.

Problemer med plast mikroperler:

  • Føde for dyr:

Renseanleggene kan ikke fange opp de minste plastpartiklene - og mye av det vi bruker i baderommet havner til slutt i havet.  Livet i havet påvirkes på mange forskjellige måter av denne ‘plastbølgen’.

Mange dyr forveksler plast mikroperler med mat. Plastpartiklene forstyrrer deres fysiologi og metabolisme. For eksempel har en studiet i Japan vist at ca. 70% av ansjos har mikroperler laget av plast i fordøyelseskanalene. Men også her til lands har mange prøver fra sjøbunn i hav og fjord testet positivt på mikroplast.

Misdannelser, problemer med opptak av næring (underernæring), strukturelle skader på tarmkanaler og reproduktive problemer har blitt observert hos det marine liv på grunn av direkte og indirekte kontakt med mikroplast.

 

  • Det er mer bak dette:

Mikroplastperler inneholder opp til halvparten av vekten tilsettningsstoffer som er ikke påkrevd deklarasjon på ingredienselisten. Industrien har utviklet en utrolig mengde av substanser som forandrer farge, stabilitet, bestandighet, konsistens og påvirker plasten på flere andre måter. Mange av disse tilsettningsstoffene har påviste hormonforstyrrende og kreftfremkallende virkninger; bl.a. bisphenol A.

Bisphenol A-skandalen har påvirket vår konsumatferd mye i det siste. Mange har blitt bevisst på farligheten og det tilbys flere og flere BPA-frie emballasjeprodukter på markedet. Men hver dag påfører seg millioner av uvitende Nordmenn BPA holdige hudpleie- og kosmetikkprodukter på hele kroppen.

Mange av disse tilsetningsstoffene er fettløselige og transdermale. Det betyr at de kan passere hudbarrieren og havne i blodkretsløpet vårt. Forstyrrelser av hormonsystemet og andre biokjemiske prosesser er noen av konsekvensene.

 

  • Dette er bare begynnelsen:

Plast mikroperler er ikke biologisk nedbrytbare. Istedenfor at de brytes ned deles de opp i mindre og mindre biter. Dette skjer gjennom flere år med mekanisk og kjemisk forvitring; gjennom påvirket av sol, luft, vann og temperatursvingninger. Det er med andre ord utrolig vanskelig å bli kvitt dem og våre barn og mange generasjoner etter oss skal få enda verre problemer med dette enn vi har i dag.

 

 Mikroplast navn Funksjoner I hudpleie og kosmetikk
Nylon-12 (polyamide-12) Fyllstoff, viskositetsstyring (f.eks. rynkekrem)
Nylon-6 Fyllstoff, viskositetsstyring
Poly(butylene terephthalate) Filmformasjon, viskositetsstyring
Poly(ethylene isoterephthalate) Fyllstoff
Poly(ethylene terephthalate) Lim, filmdannelse, hårfiksering; viskositetsstyring,estetisk middle  (for eksempel glitter i boblebad, sminke)

Poly(methyl methylacrylate) Fremmer absorbasjon av active stoffer
Poly(pentaerythrityl terephthalate) Filmformasjon

Poly(propylene terephthalate)

Emulsjonsstabilisering, hudkondisjonering

Polyethylene

Slipemiddel, filmforming, viskositetsstyring, bindemiddel for
pulvere

Polystyrene

 Fyllstoff, viskositetsøkende middle

Polytetrafluoroethylene (Teflon)

 Filmformasjon

Polyrethane

 Fyllstoff, bindemiddel, hud balsam, smøremiddel

Polyacrylate

 Filmformasjon (for eksempel ansiktsmasker, solkrem, mascara)

Acrylates copolymer

 Viskositetsstyring

Allyl stearate/vinyl acetate copolymer

 Bindemiddel, hårfiksering, filmdannelse , suspensjonsmiddel

Ethylene/propylene/styrene copolymer

 Filmdannelse, hårfiksering

Ethylene/methylacrylatecopolymer

 Filmdannelse

 

 

  • På matfatet vårt:

Vi konsumerer hver dag millioner av bittesmå plastpartikler. Sjømat som burde være en kilde til god helse, har blitt til et stor mikroplast-kontaminert problem for oss. Og selv i drikkevannet vårt finner vi sporer av mikroplast - i tillegg til andre skadelige stoffer fra blant annet landbruk, medikamenter eller industriavfall. Det er vanskelig å ha oversikt over alt dette. Det å velge hudpleie uten kunstige tilsetningsstoffer er en bra start for oss. Slik kan vi forbedre verden i det lille.

 

  • Vi er del av et stort eksperiment:

Mikroplast inneholder tusenvis av forskjellige substanser som vi egentlig vet veldig lite om. Å forske på sikkerheten av et syntetisk kjemisk stoff koster mye da det krever mye tid og ressurser. Den type forskning blir derfor sjelden gjennomført.

I tillegg kommer den såkalte “koktaileffekten”, som beskriver realiteten; at vi daglig tar opp flere tusen kjemikalier - og at vi i liten grad vet noe om konsekvensene av dette - i det lange løp.

 

2) Vannoppløselig mikroplast:

Gjennom en rekke molekylære forandringer og med bruk av flere tilsetningsstoffer har det blitt mulig å fremstille vannoppløselig mikroplast. Disse syntetiske mikroskopiske plastpartiklene befinner seg i nanometer-størrelse og er ofte glemt når man snakker om mikroplast - selv om de er i grunnen basert på mineralolje og inneholder mange tilsetningsstoffer og deler mange egenskaper med de faste mikroplastperlene.

Denne typen av mikroplast bidrar ikke til forsøpling av havet (da den løses opp), men allikevel så har den negative konsekvenser for oss og miljøet.

Siden de såkalte “water soluble polymers” ofte ikke regnes med hvis man snakker om mikroplast, bytter flere og flere hudpleie- og kosmetikkprodusenter til vannoppløselige polymere. Det er mye usikkerhet og uvitenhet i hvilke virkninger det har på vår helse og vårt miljø.

Gjør smarte valg:

Det er nesten umulig å begripe de kryptiske uttrykkene på ingredienslistene. Og industrien og lovverket gjør det enda verre med tvilsome definisjoner og grenseverdier som bare kommer kosmetikk – og hudpleieprodusentene til gode. Derfor vil jeg gi dere en liten liste med  tips for et liv med mindre mikroplast, uten at du trenger å studere kjemi:

  • Sats på naturlige ingredienser. Kjøp kosmetikk- og hudpleieprodukter fra troverdige produsenter som faktisk har etisk sans - og som benytter seg av naturlige (gjerne økologiske) ingredienser.
  • Emballasje er viktig: Stabilisatorer, mykner, konsistensgivere og fargestoffer er bare noen få av tilsetningsstoffene i plastemballasjer. Disse blir gjerne absobert av de egendlige produkte vi bruker på huden. Velg først og fremst kosmetikk og hudpleie i glassembalasje.
  • Mindre er mer: Kvinner bruker gjennomsnittlig 12 produkter på huden hver dag. Men er det virkelig nødvendig? Reduser mengden og sats på kvalitet!
  • Utvid din horisont: Lag dine egne hudpleieprodukter! Det finnes hundrevis av DIY-oppskriftene på nettet som inneholder vanlige matvarer som kokosolje, avokado, havregryn, havsalt, yoghurt og mye mer. Det er så gøy å prøve selv! Inkluder gjerne venner og familie.

 

 Kildehenvisning:

https://snf.com.au/downloads/Water_Soluble_Polymers_E.pdf

https://science.vu.nl/en/Images/Plastic_ingredients_in_Cosmetics_07-2014_FINAL_tcm296-409859.pdf

https://www.tu.no/artikler/enorme-mengder-plast-fra-kosmetikk-ender-opp-i-havet-na-har-ingeniorer-funnet-et-alternativ/396069

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030438941730763X

https://www.5gyres.org/microbeads/

https://forskning.no/2017/02/finner-mikroplast-pa-havbunnen/produsert-og-finansiert-av/norges-geologiske-undersokelse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5043373/

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/pdf/39168%20Intentionally%20added%20microplastics%20-%20Final%20report%2020171020.pdf

http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M321/M321.pdf

https://www.plasticsoupfoundation.org/en/

 eldre innlegg nyere innlegg


legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.