Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Tarmens miljø og huden vår

hud og kosthold

Hudproblemer er ofte et symptom på en underliggende årsak, som mange andre plager vi opplever med kroppen vår. 

Ofte blir vi rådet og lurt til å symptoms behandle når det egentlig er årsaken vi bør ta for oss.Nå skal vi se litt nærmere på hva bakteriene i tarmen har å si for huden vår!

 

Jeg er over gjennomsnittet interessert og glad i tarm. Så langt bak som jeg kan huske har jeg slitt med fordøyelsesplager, og jeg kan huske tilbake i puberteten at utbruddene av akner var over gjennomsnittet. Selv under graviditetene mine har disse ekstreme utbruddene av akner og utslett dukket opp igjen, noe som gjorde at jeg tok et lite dykk i sammenhengen med tarmens miljø og huden vår, for dette er faktisk et utrolig spennende tema. Tilbake  2013 fikk jeg diagnosen IBS, selv etter lang tid der jeg fulgte legens råd ble jeg ikke bedre fra plagene.

Jeg endret på kostholdet og livsstilen min og resultatet var blant annet en ren hud med ny glød.

 

 FAKTA

 • IBS – irritabel tarm syndrom, ikke en sykdom men en diagnose som gir når man ikke kan påvise noe galt og pasienten fremdeles opplever fordøyelses symptomer.
 • Vi skal ha bakterier i tarmen vår, disse bør bo i tykktarmen.
 • IBS gir symptomer som er knyttet til tykktarmen, somregel magel på gode magebakterier som hjelper på å bryte ned og fordøye matvarer som løk, bønner, eple, plomme, laktose, hvitløk, erter, kål. Såkalte FODMAP`s.
 • 84% av pasientene som får IBS diagnosen har egentlig SIBO.
 • SIBO gir symptomer som er knyttet til tynntarmen, bakteriene som skulle vært i tykktarmen har flyttet på seg og man går en økning i bakterier i tynntarmen.
 • Med en enkel test kan man sjekke seg for SIBO og dermed finne en løsning.

 

Som vi ser i faktaboksen kan IBS og SIBO virke som to ganske like tarmplager, noe som er grunnen til at så mange med SIBO blir feildiagnosert med IBS.
Noe annet som er interessant å se på i forhold til SIBO er hvilken påvirkning det ser ut til å ha på huden vår.
For somregel hører vi kun om plager knyttet til fordøyelsen når det er snakk om SIBO, men når miljøet i tarmen vår forandrer seg opplever vi ofte plager med -

 • Immunforsvar
 • Muskel og ledd smerter
 • Hudproblemer – akne, utslett, eksem
 • Dårlig næringsopptak

 

SIBO har vist seg å ha en tydelig sammenheng for mennesker som sliter med hudsykdommen rosacea. I en studie viste det seg at 52 av 113 personer med rosacea slo ut på SIBO, mens i kontroll gruppen var det kun 3 av 60 personer uten rosacea som slo ut på SIBO. (1)

 

Flere lignende studier er gjort, disse viser også at tarmhelsen og hudhelsen henger tett sammen.
Blant annet vet vi godt hvordan hormonene våre kan påvirke huden vår. Under menstrasjon, i puberteten og under graviditet og amming er det veldig vanlig å få en endring av hudhelsen. Noen er heldig å få endringen til det bedre!
Her også kommer tarmhelsen vår inn, side noen av hormonene våre blir produsert i tarmen mens andre blir påvirket av miljøet vi har i tarmen.
Insulin for eksempel, er hormonet som regulerer blodukkeret vårt. Spiser vi mat med raske karbohydrater vil blodsukkeret øke fort og mye så vi trenger raskt en god dose insulin for å frakte sukkeret fra blodet vårt. Et ustabilt blodsukker gir en rekke plager, der noen av de vanligste plagene er knyttet til huden. Uren hud, akner, dårlig sårhealing og betennelsestilstander.

Som nevnt vil symptomer som dårlig immunforsvar, hudproblemer og dårlig næringsopptak vise seg ved endret miljø i tarmen, her er hvordan de påvirker hverandre.

Har du et dårlig næringsopptak grunnet ugunstige bakterier i tarmen, skjøre slimhinner og kanskje en lekk tarm vil det påvirke immunforsvaret ditt. Med over 70% av immunforsvaret i tarmen forstår vi at denne må være i orden for at vi skal holde oss friske. Er immunforsvaret dårlig er det fort å oppleve betennelser forskjellige steder, som i huden. Med mangler på næringsstoffer, vitaminer og mineraler i tillegg til et immunforsvar som fungerer dårlig og kanskje reagerer på seg selv ( allerig / intoleranse ) forstår vi fort at dette har en betydning for huden vår – kroppens største organ.

Så hva kan du gjøre? Jeg skrev på toppen at jeg endret kostholdet og livsstilen min for blant annet en renere hud med ny glød.

Jobb med årsaken og ikke bare symptomene. Det vil ofte være fornuftig å starte innenifra, som de sier – ekte skjønnhet kommer innenfra.
Den beste effekten på huden vil du kanskje få om du kombinerer en endring av kosthold pluss livsstil.

 • Få orden på tarmen først og fremst, på denne måten vil du ha nytte av maten og kosttilskuddene du tar.
 • Spis ren og næringsrik mat slik at hele kroppen har tilgang å vitaminer, mineraler, fettsyrer og næringsstoffer som trengs. Drikk nok vann gjennom dagen.
 • Tenk på hormonene dine, kanskje trenger du å bytte prevensjon, jobbe for å holde blodsukkeret mer stabilt eller redusere mengden kjemikalier i hverdagen din.
 • Sist men ikke minst – ta en titt i hyllen på badet. Hvilke hudpleie produkter bruker du? Er de full av parabener, aluminium og andre unødvendige ingredienser? Du bør kunne forstå ingrediens listen på både det du spiser og det du smører på kroppen din.

 

Tekst: Marit Ebeltoft, www.kostholdsveiledning.net

 Kilder –

1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=18456568eldre innlegg nyere innlegg


legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.