Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Matintoleranse og hudhelsen

hud og kosthold

Hudproblemer er ofte symptomer på underliggende ubalanser i kroppen, og de fleste hudproblemer har faktisk samme opphav. Ved å jobbe med grunnleggende ting som kosthold, fordøyelse og livsstil kan du bedre kroppens hormonbalanse og betennelsesnivå, og dermed gjøre underverker for huden.

Matintoleranse og huden har faktisk mange ting til felles. Først skal vi se litt på hva en matintoleranse egentlig er.

Det er ikke det samme som en allergi. Ved en allergisk reaksjon kommer reaksjonen innen rimelig kort tid, kanskje bare sekunder og minimun innen 48 timer.
Når det er snakk om en matintoleranse kan det fort ta 5 dager før du merker reaksjonen. På denne måten blir det veldig vanskelig å skulle skille ut akkurat hva det er som skaper reaksjonen og hvor plagene dine kommer fra.

Vår kjære tarm, den har en finger med i spillet her og, kanskje ikke bare en finger men en hel hånd.
Tarmslimhinnene våre skal være tett og kun slippe gjennom snille partikler som vitaminer, mineraler, aminosyrer og vann. Når det er snakk om en matintoleranse har det blitt sprekk i disse tarmslimhinenen noe som forårsaker at ufordøyd mat og proteiner lekker ut i blodbanen.

Immunforsvaret vårt oppfatter dette som en farlig inntrenger og går straks til angrep. Dette resulterer i at det blir produsert mye antistoff mot nettopp allergenet fra maten, for eksempel melkeprotein eller egg. Antistoffene som blir produsert binder seg fast på matpartiklene og bruker de som transport på veien inn i blodbanen. Når de er kommet inn i blodbanen begynne der å danne immunkomplekser.

Nok mange immunkomplekser gjør at kroppen må sette i gang med større tiltak.
Kroppen roper ut fagocyttene, en type hvite blodceller som tilhører immunforsvaret. Disse skal ut for å rydde opp i immunkompleksene som er dannet. Dette er både en bra og dårlig ting, fint siden kroppen jobber for å rydde opp men også et faresignal på at noe er galt og kroppen går i beredskap.

La oss si du har en matintoleranse mot gjær.
Du spiser en brødskive og etter mye protest fra tarmsystemet ditt har det dannet seg sprekker i tarmslimhinnen din. Gjærproteinet fra brødmaten din sikter seg inn mot disse sprekkene og er på tur over i blodbanen.
Et antistoff oppdager dette og hopper på gjærproteinet, sammen lekker de ut i blodbanen.
Når du spiser en viss mengde av dette gjærproteinet vil det tilslutt være såpass mange antistoffer i blodbanen din at det begynner å danne seg immunkomplekser.
De hvite blodcellene – fagocyttene spiser opp immunkompleksene og til slutt er de blitt så store at de kan sprekke.
Når en fagocytt sprekker skilles det ut histaminer, og nå har du fått en reaksjon, en betennelse i kroppen din.

Hvor denne betennelsen fester seg kan være tilfeldig, den reiser med blodbanen og kan hoppe av i tarmen, i leddene dine, i nesen eller i huden din.


Noen ganger skjer det at man har en matvarintoleranse uten å ha problemer med magen. Disse proteinene og antistoffene som lekker fra tarmslimhinnen din og ut i blodbanen kan reise hvor som helst i kroppen din. Så en matvarintoleranse kan vise seg som de rareste symptomer og plager.
En matvareintoleranse kan framprovosere over 100 ulike allergiske symptomer og er involvert i over 100 medisinske sykdommer og tilstander.

Å ta en matintoleranse test kan faktisk være veldig lurt om du sliter med forskjellige symptomer og plager du ikke er helt sikker på hvor kommer fra.

 

Symptomer på matintoleranse kan være:

 • Oppblåst
 • Vann i kroppen
 • Ofte infeksjoner og betennelser i kroppen
 • Trøtt
 • Lite energi
 • Forstoppelse
 • Diare
 • Leddsmerter
 • Eksem

De mest vanlige tilstandene og sykdommene som kan forårsakes eller forverres av en matvarinetoleranse :

 • ADHD
 • Pollenallergi utenom pollensesongen
 • Nervøsitet og panikkangst
 • Bekhthrevs
 • Astma
 • Kronisk utmattelse
 • Hodepine
 • Leddgikt
 • Autisme
 • Depresjon
 • Diabetes type 1
 • Psoriasis
 • Eksem
 • Søvnforstyrrelser
 • Fordøyelsesplager

 

Listen er faktisk ganske lang, og jeg sier ikke en matintoleranse er roten til alt vondt men en slik reaksjon som oppstår i kroppen under et ”matangrep” kan forårsake eller være med på å forverre sykdommer og tilstander som nevnt over.

Må ha det bare må ha det.

Ofte er man avhengig av den tingen eller det produktet som inneholder det proteinet vi er intolerante mot. For eksempel en som ikke tåler gjærproteinet vil føle en sterk trang til å spise hveteboller, eller en med melkeptorein intoleranse kan føle et stort sug mot melk.
Om du daglig inntar denne matvaren som kroppen reagere på vil alarmsystemet i kroppen alltid være på. Passe på, følge med, slite seg ut og med tiden bli dårligere.

Etter hvert vil ikke immunforsvaret ha overskudd til å reagere like kraftig lengre, i alle fall ikke ved hver reaksjon. Det betyr ikke at matvaren fint kan spises for den er fremdeles like skadelig for kroppen på det vis at den skaper betennelsestilstander og gir deg en ganske traurig hverdag. Det er bare et tegn på at kroppen er sliten.
Kutter man ut en mistenkt eller allerede sjekket matvare i bare et par uker for så å introdusere den igjen da er kroppen ved nytt mot og orker å reagere, sende deg varsler på at noe er galt og at den gjerne vil rydde opp.
Kroppen vil alltid gjøre det som er best for seg selv, og smerter og symptomer er ikke annet enn en budbringer. Når kroppen slutter å sende disse beskjedene uten at du har gjort noen endringer er det logisk å tenke at kroppen har blitt lei av å mase når den ikke kommer noen vei.

Hva er det som gjør at vi i dag er mer plaget med matintoleranser?

En dårlig fordøyelse og sprekker i tarmslimhinnen er alltid til stede om man er plaget med matvareintoleranser.
Dårlig samfunn i magebakteriene kan være en annen årsak.
Stress har mye å si.
Næringsmangel i form av for mye poff mat kan også være en årsak.
Alkohol.
Medisiner som syrenøytaliserende, antibiotika eller betennelsesdempende som ibux og naproksen.

Dette er en forholdsvis ny greie som ikke var et problem før i tiden, og våre besteforeldre vil gjerne trekke på skuldrene og heve et øyenbryn over alle de rare påfunnene våre når det kommer til kostholdet.

I dagens samfunn er det mye stress, store forventninger og tidsklemma er i noen tilfeller ekstrem. Maten er rask og med på farten, ofte næringsfattig på grunn av all bearbeiding den har vært gjennom før den kommer frem til oss.

Å stadig utsettes for slike reaksjoner som ved en matintoleranse gjør at det ofte vil være avfallsstoffer kroppen må rydde unna. Leveren vår får en stor jobb og kan fort bli overarbeidet.
Histaminene som skilles ut i kroppen din under en betennelse gjør de små blodkarrene lekk. Når dette skjer kan de hvite blodcellene til immunforsvaret trekke inn i vevet, her kan de oppholde seg i flere dager og uker. Skjer dette nok mange ganger ved at du fortsetter å spise de matvarene du ikke tåler vil du oppleve en vektøkning og at kroppen bokstavelig talt blir fylt opp med vann.

Som nevnt over kan bakteriefloraen din spille inn på hvorfor noen kan utvikle enkelte matintoleranser, og det er ganske spennende med tanke på hudhelsen vår også.

Har du et stort hudproblem kan det fikses ved å få orden på fordøyelsen din.
­

Kosttilskudd for hudhelsen –

 • A vitamin
 • Sink

Disse to er viktige for at huden skal fornye seg.

 • C vitamin

Beskytter hudcellene og hjelper på fornyelsen av proteint kollagen som står for 70% av huden, bindevevet og leddene våre.

 • Omega 3

En ubalanse mellom fettsyrene våre kan gi hudproblemer, de aller fleste av oss har for mye omega 6 i forhold til omega 3 og har derfor nytte av tilskuddet. Omega 3 hjelper særlig ved betennelsestilstander i kroppen som man har ved uren hud og eksem.

 

Vitenskapelige studier viser for eksempel at hudsykdommen rosacea er sterkt assosiert med SIBO, som er en bakteriell overvekst i tynntarmen, og at ved å behandle SIBO kan man helt bli kvitt hudproblemet.

Tekst: Marit Ebeltoft, www.kostholdsveiledning.neteldre innlegg nyere innlegg


 • Statera Marit den

  Så fint dere likte lesingen og finner det interessant, det er helt klart et spennende område!
  Her er litt forskning og kilder – http://www.yorktest.com/uploads/pdfs/5000_survey_hardman_and_hart.pdf
  http://www.tunmed.no/pages/studie.asp?id=148

  Mye av informasjonen er hentet fra skolen jeg gikk på, Tunsberg medisinske skole. Pensum stoff, bøker og lignende :)
  Har man mye plager med rosacea kan en matintoleransetest være greit å ta eventuelt kan man se litt mer på SIBO å se om man har flere symptomer til det. Tarmen har helt klart utrolig mye å si :)

 • Guro den

  Hei. Fins det kilder/forskning på det som beskrives her? Interessant lesing, men skulle gjerne visst litt mer.

 • Jordnær hudpleie den

  Tusen takk Ida for dine snille ord. Vi er kjempe glade at vi kan jelpe deg. For rosacea ville jeg anbefale den Gurkemeie Sitron Ansiktsmasken. Men vær litt forsiktig og prøv på underarmens hud først. Håper du kommer til å like våre produkter.

 • Ida Cowell den

  Tusen takk for arbeidet dere gjør❤ Første gangen lest noe som kan gi meg svar på min rosacea og hvordan mulig behandle den. Hvilke produkter hos dere anbefales for rosacea?


legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.