Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Et plantebasert paradoks

Det blir ofte sagt at et «balansert kosthold» er svaret, men hva som fungerer for meg vil kanskje ikke fungere for deg. Altså er «balanse» helt individuelt. Det er fordi ingen av oss er like. Ingen har den samme sammensetning av bakterier (vi er mer bakterier enn menneske). Vi har da en ting tilfelles: vi trenger de samme næringsstoffene for at kroppen skal fungere optimalt. Hvordan vi får i oss disse essensielle næringsstoffene er forskjellig fra person til person. Noen må ty til kosttilskudd, andre må gå på en streng diett. Med dette innlegget prøver jeg ikke å putte min konklusjon/mine erfaringer over på deg. Det eneste jeg vil si med dette, er at et kosthold som utelukker fundamentale næringsstoffer kan bli helseskadelig i lengden. Siden det har blitt «trendy» å bli veganer, både for helsen, dyrene og miljøets skyld, så tenkte jeg at jeg skal dele mine erfaringer med plantebasert kosthold. Jeg skal også gå litt inn på hvorfor plantebasert ikke nødvendigvis er det beste for planeten vår.

 "Jeg har leddsmerter, sliter med angst og stress, hodepine og stiv nakke, tørr hud, blir lett kvalm etter matinntak og har lite energi."

Min helsehistorie er lik mange andres. Jeg har levd på et typisk norsk kosthold med mye korn- og melkeprodukter mesteparten av livet mitt. Senere har jeg innsett at jeg nok har hatt fordøyelsesproblemer stort sett hele livet. I tillegg har jeg hatt senebetennelse i ca. 10 år (ingen lege har noensinne spurt meg om hva jeg spiser men heller gitt med betennelsesdempende medisin). Jeg har leddsmerter, sliter med angst og stress, hodepine og stiv nakke, tørr hud, blir lett kvalm etter matinntak og har lite energi. Disse tingene vil man kanskje kategorisere som «småplager» men for meg er det slitsomt. Da jeg falt over flere dokumentarer om plantebasert kosthold (What the Health, Cowspiracy, Forks Over Knives, Vegucated osv.) var jeg solgt. Jeg visste ikke mye om ernæring uten om det jeg hadde lært på skolen og gjennom media. Ironisk nok har disse rådene jeg har fulgt før i tiden aldri hjulpet meg, allikevel fortsatte jeg å tenke at det var svaret. Sånt kan man jo tenke på i ettertid.

 "Da jeg falt over flere dokumentarer om plantebasert kosthold (What the Health, Cowspiracy, Forks Over Knives, Vegucated osv.) var jeg solgt."

Rådene var klare: ved å unngå animalsk kost ville jeg oppnå optimalt helse. Perfekt tenkte jeg. For å ikke få noen mangler fulgte jeg HePla sine kostråd som er skremmende like norsk kostråd. Lite fett (mettet fet er helt utelukket), mye «langsomme» karbohydrater og fettfattig proteinkilder fra belgvekster og soya. For å få i seg litt fett var det greit med nøtter og vegetabilske oljer som feks. solsikke, raps og linfrø. Uten å sette spørsmålstegn ved hvor jeg skulle få tak i viktig næring, som fett til hjernen, hjertet og ledd, B-vitaminer, kollagen, jod, vitamin D osv. hoppet jeg i det med begge bein. Jeg tok noe kosttilskudd som også ble anbefalt men det hadde lite effekt.

 

Noen måneder inne i min nye livsstil fikk jeg nok så mange helseplager: håravfall, eksem/tørr hud, kviser, allergi, matintoleranse, svakere tenner, oppblåst mage osv. Siden min kropp daglig ble bombardert med antinæringsstoffer fra belgvekster, korn, frø og nøtter, som er vanskelig å fordøye og forhindrer opptak av næring i tarmen, fikk jeg alle disse bieffektene. Faktisk så har det blitt et vanlig problem i dag at folk med ubalanse i tarmen ikke tar opp noe særlig B12, sink og jern. Det var ikke plantebasert kosthold alene som var skyld i alt dette. Som jeg nevnte før, var ikke livsstilen helt på topp fra før av, men denne ekstreme endringen var siste dråpen for kroppen.  

"Noen måneder inne i min nye livsstil fikk jeg nok så mange helseplager: håravfall, eksem/tørr hud, kviser, allergi, matintoleranse, svakere tenner, oppblåst mage osv."

 

Hva er et optimalt kosthold for oss? Et som gir oss optimalt næring. Det er ikke så lett i dag med tanke på moderne matproduksjon og miljøgifter. Før kunne vi finne alt vi trengte i naturen, helt uten sprøytemidler og kunstig gjødsel. I dag må vi lete lenge for å finne norsk og økologisk mat på matbutikken. Det stopper ikke meg i å lete da jeg har kjent på kroppen hvor godt det gjør den når jeg bryr meg om miljøet. Når vi tar vare på naturen, tar den vare på oss. Etter jeg kastet inn håndkleet og begynte å introdusere meg selv for sunn fett fra kokos, oliven, egg, kraft og dyrefett fra frittgående dyr, skjedde det store endringer med helsen min. Min første indikator var huden - kroppens største organ. Den forteller oss ofte hvordan det står til innvendig. Har du problemer med huden, kan kosthold være med til å endre på dette. Hva du smører på huden er minst like viktig. Om det du smører på huden kan spises, er du inne på noe riktig. Mine kviser ble helt borte etter jeg gjorde denne endringen, jeg har faktisk ikke sett de siden. Ned med karbohydrattinntaket og opp med fettinntaket har vært som medisin for kroppen min. Spise kjøtt (fra nese til hale) av god kvalitet er spekket med B-vitaminer og kollagen som huden vår trenger. Har vi glemt hva urfolk levde av, våre forfedre? Har vi glemt hvordan vi har utviklet hjernen vår? Kjøtt har fått et utrolig dårlig rykte de siste årtiene, og selv har jeg holdt meg unna rødt kjøtt. Kolesterol er jo dødsfarlig. Det var iallfall det jeg ble fortalt. Nå spiser jeg nesten kun mat med høyt kolesterol fordi jeg vet det er det min kropp trenger for å være mottstansdyktig mot infeksjoner og livsstilssykdommer. Kolesterol er en av de viktigste byggesteinene i cellene våre.

"Nå spiser jeg nesten kun mat med høyt kolesterol fordi jeg vet det er det min kropp trenger for å være mottstansdyktig mot infeksjoner og livsstilssykdommer."

 

Grønnsaker er sunt tenker vel de fleste av oss, og jeg prøver ikke motsi dette, men der vi får mest næring ligger faktisk ikke der. Du finner ikke noe som er mere rikt på nødvendige byggesteiner for kroppen som fra friske dyr. De inneholder fullverdig protein, aminosyrer og mineraler som er alfa og omega for immunforsvaret vårt. Vårt eget og naturens økosystem er helt avhengig av dyrene (bare se hvilke konsekvenser miljøet har når insektlivet dør). Å utelukke de gavner ingen. Tanken er god men ikke en optimal løsning. Kua er heller ikke den vi bør gi skylda for mye av CO2-utslippet. VI er grunnen. Måten VI produserer mat på er grunnen. Når kua får beite er den med til å regenerere den tapte jorda: «Det er ikke kua som er problemet, men måten vi driver landbruk på. Kua er karbon-negativ dersom den spiser gras som får lange nok røtter. Utslippene kommer dersom kua står inne og spiser soya» for å sitere Trond Qvale, norsk bonde-pioner. Kua kan altså bli en del av klimaløsningen. Gjør en forskjell for miljøet ved å støtte norske bønder som er miljøbevisste. Bruk feks. REKO-ringen på Facebook som din lokale forhandler.    

 

"Det beste jeg har gjort for meg selv er å innrømme når jeg har tatt feil, og gå i motsatt retning enn det andre har rådet meg til."

I bunn og grunn er det kun du selv som bestemmer hvilke valg du tar. Ikke jeg, naboen din eller Gunhild Stordalen. Følg magefølelsen og ikke vær redd for å ombestemme deg. Det beste jeg har gjort for meg selv er å innrømme når jeg har tatt feil, og gå i motsatt retning enn det andre har rådet meg til. Jeg råder deg til å gjøre det samme.   

 

Skrevet av: Josefine Appel

Følg henne gjerne på Instagram: @josefineappelbum

Kildeliste:

 

 1. https://hepla.no/slik-legger-du-om-plantebasert-kosthold/
 2. Weston A. Price – Nutrition And Physical Degeneration
 3. Vilhjálmur Stefánsson – My Life With the Eskimo
 4. https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/evidence-for-meat-eating-by-early-humans-103874273
 5. http://www.nyttnorge.com/fytinsyre-hindrer-n%C3%A6ringsopptaket-gir-mangler.html
 6. https://forskning.no/fisk-oppdrett-planteverden-stub/2008/02/giftig-mat-og-fremragende-forskning
 7. https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/evidence-for-meat-eating-by-early-humans-103874273
 8. Malcolm Kendrick – Det Store Kolesterolbedraget
 9. https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/25/veganism-intensively-farmed-meat-dairy-soya-maize
 10. https://www.ft.com/content/79c2aa16-35f1-11e9-bb0c-42459962a812
 11. http://theconversation.com/healthy-soil-is-the-real-key-to-feeding-the-world-75364?fbclid=IwAR3WdkKK8vvolxFwxgNHbocXlYl6WIIKRXtbQGRzp7hseeRG0IQAG6Thh7Y
 12. https://caluna.no/siste/nok-propaganda-om-kjott-kjott-er-noe-av-det-mest-naeringsrike-du-kan-spise/
 13. https://caluna.no/start/i-media/debatt/det-store-bedraget-om-kolesterol/
 14. https://caluna.no/forskning/professor-ved-bi-retterstol-er-inhabil-i-etisk-forstand/
 15. https://www.flux.no/slik-kan-landbruket-bidra-til-karbonlagring/
 16. https://www.nrk.no/ytring/ikke-skyld-pa-kua_-1.14393054?fbclid=IwAR3zdisAGzvIQ1Svh-6ekCZNVZlMgn74IGXnmQ51RqmhZDi4B8CFXBq9wCk
 17. https://tunmed.blog/2019/01/18/er-the-eat-lancet-diet-bra-for-oss/?fbclid=IwAR37UPfAFFiXef3pmQOcd8xQLGzTK-xlK6H-N632HUD8v8A26QX8ik_svcg
 18. https://www.gryhammer.no/min-kommentar-til-eat-rapporten/?fbclid=IwAR0dWJ21P6r0DzzOVLfl4I4tOSL6LP8ScEPkD1foJbfPR4Qjci2jP5KnEEE


eldre innlegg nyere innlegg


 • Nanette den

  Tusen takk Mari for viktig innspillet.
  Jeg er helt enig med deg, det er viktig med å finne balansen og alltid med fokus på matens kvalitet og matvarer vi er skapt til å spise. Og det inkluderer både plante og animalsk mat. Hvor mye av hver, det er veldig individuelt.

 • Mari den

  Et veldig fint innlegg! Veldig mange veganere er er redde for å bli møtt med fordommer om de begynner å innføre mer animalsk føde i kosten. Man må lytte til kroppen, og det er jo ingenting i veien med å tilegne seg ny kunnskap. Man holder jo enda på sitt verdenssyn, man støtter ikke plutselig den store kjøttindustrien og begynner å spise burgere på McDonalds. Det handler om å ta bevisste valg.

  Jeg føler også det er viktig å presisere at man ikke kun må tenke på næring til seg selv, som man finner mye av i animalsk mat, men også til tarmbakteriene, og de er glade i grønnsaker. Diverse planter og urter har mye å tilby, bare på en men måte enn animalsk… Vi vil ta vare på tarmbakteriene våre, og de spiser de tingene som ikke vår kropp nyttegjør seg mye av i plantene:-) Men her gjelder det jo også å finne «sin» balanse. I det hele tatt et spennende tema!


legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.