Fri frakt for ordre over 900kr
min handlekurv 0

Blodsukker og hudhelse

hud og kosthold

Alt det du spiser gjennom en dag påvirker blodsukkeret ditt i mindre eller større grad. Når du spiser et måltid med mye raske karbohydrater som hvit ris, sukker, brød, chips, godteri osv. stiger blodsukkeret raskt og kroppen må kompensere med å skille ut store mengder insulin for å frakte alt dette sukkeret inn i cellene. Når insulinet har gjort jobben sin så vil blodsukkeret synke drastisk og man vil få en økt trang til å spise mat med mye sukker og raske karbohydrater, og slik fortsetter det gjennom dagen. Dermed er man inne i en ond spiral, der blodsukkeret går opp og ned fra måltid til måltid.

 

 

Å ha et svingende blodsukker gjennom dagen er ikke bare slitsomt fordi du må hele tiden sikre deg mat til alle døgnets tider, men det skaper mye stress i kroppen din. Fordi kroppen må jobbe på høygir for å senke blodsukkeret, men når blodsukkeret synker drastisk må kroppen sette i gang stress reaksjoner i kroppen din for at du skal ta hintet om å spise noe. Stress påvirker hormonene dine, humøret ditt, energien din og ikke minst huden din. Det siste der har du kanskje ikke tenkt på, men huden er vårt største organ og kan helt klart si ifra til oss når vi har mye stress og ubalanser i kroppen.

  

Min egen erfaring med dette er at jeg i mange år slet med uren hud, særlig på pannen. På den tiden spiste jeg et standard norsk kosthold med mye brød, sukker, frokostblandinger og ris. Jeg brukte mye tid på å pleie huden utenfra, men til liten nytte. For ca. ett år siden la jeg om til et kosthold basert på mindre karbohydrater og mer fett og gode kilder til protein. Innen en uke så forsvant kvisene i pannen. Mens når jeg i perioder valgte å skeie mer ut med sukker og raske karbohydrater så har kvisene komt tilbake. Kvisene tydet altså på at det er stress reaksjoner inni kroppen som følge av at blodsukkeret svinger så mye.

 

Jeg merket ikke bare med å legge om kostholdet at kvisene ble borte, men jeg merket også at energien og humøret ble mer stabilt. Kroppen kom mer i balanse og jeg fikk ikke lenger søtsug sånn helt akutt noen timer etter et måltid. Jeg tror balanse er nøkkelen til mye av hvordan huden vår har det. Er det balanse i hormoner, tarmbakterier og vitaminer og mineraler så vil huden vår reflektere det. Det er som de sier, ekte skjønnhet kommer innenfra, og det kan jeg nesten ikke få sagt nok. Det er virkelig min erfaring at den største hudpleien må foregå innvendig. Og så kan man heller velge ut ulike produkter som Jordnær hudpleie sin serie for å holde huden ren fra ytre påvirkning i miljøet rundt oss og gi fuktighet basert på naturlige ingredienser.  

Så min anbefaling til deg som først og fremst vil ha mindre urenheter i huden, er å ta vekk eller i det minste begrense disse raske karbohydratene som ris, sukker, poteter, brød, godteri, chips osv. Prøv gjerne en uke med lavkarbo kosthold og se om ikke det vil gjøre noe med huden din. Du vil ihvertfall merke noe på kroppen, om det er mer energi, stabilt humør, mer velvære eller mindre smerter i kroppen.

Lykke til!

 

Skrevet av: Hannah Kelland

Følg henne gjerne på Instagram:  @levgodtmedsunnmat

 eldre innlegg


legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.